Юли 2012 • Брой 14

Работилница

Да оплетеш спомени

 

Ралица Лечева ни посреща с топла усмивка. В ръцете си държи памучни конци и кукичка за плетене. Докато си казваме думите за поздрав и традиционното „как си?”, тя вече е оплела красиво цвете. Толкова бързо, възкликвам, а тя ми показва шарената, плетена чанта, която е оплела специално за снимките през изминалата нощ. Едва сега забелязвам кръговете от безсъние под очите й, и отново -  усмивката. И как така майка на две малки деца има време за ръкоделие, за работата и дома си, продължавам да недоумявам, а тя ме поправя – всъщност съм майка на три, а децата постоянно ми дават идеи и оценяват изработеното от мен.

 

Вкъщи на двора

„Плета повече от 20 години. Моята баба плетеше прекрасно, но, уви, нямаше време да ме научи. Все пак мисля, че съм наследила майсторството от нея, въпреки че съм се учила сама. Аз съм израснала в Сливен, текстилните традиции там са много силни. Ако минеш по тихите улици и покрай къщите с дворове през лятото, няма как да не видиш баби, плетящи на една кука. Умението да плете за едно местно момиче там е най-нормалното нещо. Работя с най-обикновената и най-достъпната техника за плетене на една кука. Не се изисква особена подготовка и специални курсове. За да се получат красиви изделия, тайната е в това да го правиш дълго, за да свикне ръката ти с всички движения.”

Театър на цветовете

„Любимото ми занимание е изборът, комбинирането на цветовете. При ярките цветове на конците съчетанието напомня игра, колкото по-пъстри – толкова по-добре. Елементите винаги са едни и същи. Може да ти изглеждат като наплетени едни в други различни типове плетки, но е точно обратното. Красивите фигури, от които е съставено изделието, са плод на чиста математика. Подобно е с кроенето на дрехи в шиенето. Сядаш и планираш кои фигури как ще взаимодействат, ще се случи ли нещо помежду им. (Смее се.) Досега съм избирала да плета различни чанти, малки аксесоари и бебешки дрешки. В малките изделия като чанти, шапки и всякакви аксесоари можеш да вплетеш нещо от себе си, да оставиш емоция, дори пожелание.

Асоциации през пръстите

Лятото, дългият ден, топлото слънце, огряващо улиците, шумът на листа, разбудени от случаен вятър, пясък в обувките... Асоциациите на Ралица се оплитат в жарките цветове на обемните чанти.
”Мисля, че щом видя чантите, изработени от памучна прежда, съчетали ярки и земни тонове, не мога да избягам от спомена за дълго и хубаво лято. Сезоните ми дават идеи и според тях избирам материалите. През есента захващам вълнените чанти, през пролетта отново започвам с памук и лен. Работя само с естествени материали, цветовете им са по-истински. Материите са като сезоните, а може би и като хората – вълната е суров, твърд материал, памукът е мек, но цветовете му са ярки и наситени, ленът е нежен, цветовете му са някак приглушени, улегнали... да, материите са като хората.“

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година