Юни 2012 • Брой 13

Пътуване без куфар

Завръщане в Берналда Белла

В РОДНОТО ГРАДЧЕ НА ДЯДО СИ В „ИСТИНСКАТА ИТАЛИЯ“ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА ПРЕСЪЗДАДЕ PALAZZO MARGHERITA, КЪДЕТО ДЕЦАТА МУ ВИНАГИ ДА ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ

 

В търсене на семейната легенда

Сред зашеметяващите по изобилие, настроение и разнообразие прелестни гледки в Италия да се озове човек точно в аграрното градче Берналда в района на Базиликата в Южна Италия, в най-горната част от „подметката“ на Ботуша, на двайсет минути от кобалтовосините брегове на Йонийско море би минало по-скоро за грешка или случайност. Неособено редовните туристи, които все пак се озоват тук, са поразени от неподправеното гостоприемство на местните хора, близо 13 000, и непринуденото им отношение към преминаващите.
Поотдалечени от класическите туристически маршрути из италианските забележителности, те предпочитат да правят своя всекидневен реверанс пред хубавата храна, виното, дългите разговори на маса, сиестата, танците у съседите и въобще далеч по-бавния ритъм и по-семпъл живот. За семейството на Франсис Форд Копола обаче тази „истинска Италия“ е част от семейната легенда.

Дядо му Агостино напуска родната си Берналда през 1904 година и заминава за Ню Йорк. Той никога не се връща и вероятно затова разказва за нея още по-възторжено и носталгично на децата и внуците си. 22-годишният Франсис е първият от цялото семейство, който през 1962 година се връща тук, преследвайки родовата памет, и е топло посрещнат от семейството на първи братовчед на дядо си. Оттогава той не пропуска да посети Берналда поне един път в годината. За всички Копола градчето обаче е „Берналда Белла“ (красива), тъй като дядо им винаги я наричал така. През 2005 година Копола купува едно от трите големи стари имения на главната улица, строени за знатните семейства в Берналда в края на XIX век, с идеята да го превърне в място, на което децата и внуците му не само ще си прекарват чудесно, но и ще искат винаги да се връщат. Първоначалното му намерение съвсем логично прераства в луксозен интимен хотел, в който гостите могат да съвпаднат с някой член на семейството. Логично, защото всъщност това е петият и най-луксозен досега хотел в семейния бизнес. И винаги досега след началото в Белиз продецурата се повтаря, Франсис и съпругата му се влюбват в някое място и решават да го превърнат в спирка за събирания с роднини и приятели, докато им хрумва, че всъщност е далеч по-изгодно и приемливо да споделят няколкото си имота – два в Белиз и по един в Гватемала и Аржентина, и с непознати гости.

Сватба в двореца

Още от пръв поглед силно западналият Palazzo Margherita дава заявка, че вече му е необходим основен ремонт. И все пак учудващо високите тавани и фреските били в прекрасна форма, което до голяма степен ги превръща в главни герои на реставрацията. За водещ декоратор е нает известният френски интериорист Жак Гранж, на когото всички членове на семейство Копола подсказват своето общо виждане. В създаването на проекта, който постепенно увлича всички членове на фамилията, започват да излизат позабравени спомени от детството, част от семейните архиви, сбирките с обичани хора. После всеки сам решава детайлите за собствената си стая.

София например избира тя да напомня на зимна градина. В чест на своята баба баща й пък се спира на рисуван таван, вдъхновен от родния й Тунис. Местни майстори се заемат с техническото изпълнение, след като с пълно единодушие е решено, че задължителната отправна точка на ремонта е уважението към напоената с времето с поетично очарование атмосфера и красивите белези, оставяни от годините. Хилядите плочки от пода например са старателно номерирани, преди да бъдат вдигнати, за да се инсталира отопление, след това почистени и отново наредени в оригиналния си вид. В луксозната трансформация са включени стари предмети и украса, за която някой си спомня, че са участвали в интересна семейна история или пък просто са били верни свидетели на събитията през годините. Повечето от деветте големи стаи с подобаващо големи легла и изглед към принадлежащата на имението градина с басейн, фонтан, борове, палми, храсти и уханни подправки, са на втория етаж заедно със салона, снабден с голям киноекран.
Кухнята на приземния етаж е царството на готвачката Филомена, майсторка както на задължителните паста и пица, така и на превърнали се в любими и на семейството, и на туристите ястия от изобилстващите в района пресни продукти. Бар „Чинечита“, който е отворен не само за гости на хотела, е декориран със снимки на големите италиански кинозвезди от 50-те и 60-те години на ХХ век. 

В известен смисъл кръгът се затваря – след носталгичните разкази на дядо Агостино за далечната и любима Берналда Белла и завръщането на фамилията към своите корени. Така мястото по прекрасен начин съчетава носталгията по едно приказно минало и настоящето на семейството, отново като незабравим кадър от филм.

Още информация на www.palazzomargherita.com

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година