Брой 200

От редактора

Пропукване


На 30 април 1563 година евреите са изгонени от Франция по заповед на крал Шарл VI, на същата дата през 1789 встъпва в длъжност първият президент на САЩ Джордж Вашингтон. На 30 април 1945 година Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункера на Имперската канцелария в обсадения Берлин, а на същия ден през 1992 първата тенис ракета в света Моника Селеш е нападната и прободена с нож в гърба от почитател на нейната основна конкурентка Щефи Граф... 

На 30 април през 2005 година на пазара излезе първият брой на списание За ХОРАТА, тогава за евреите по света нямаше граници, гонения, смърт. В САЩ начело на страната беше 43-ият президент Джордж Буш-младши, който ще се запомни от съвременниците си като човека с изказванията: „Хората и рибите могат да съжителстват миролюбиво” или „Все повече и повече нашият внос идва отвън” и много други подобни, с които остана в историята. Германия празнува 60 години от края на Втората световна война и е на първо място по оборот на външната си търговия. По официални данни през 2005 година българите, живеещи в Германия, са 39 294 души. 

Сега държиш в ръцете си брой 200 на списание За ХОРАТА. За тези близо четири години историята е записала на страниците си още много знаменателни събития. Ние пък през цялото това време ти показвахме все онези хора, които осмисляха и осмислят своя и живота на другите. Не са непременно онези, които промениха историята или записаха делата си със златни букви, но пък и не е необходимо. Те също като нас бавно и последователно следваха своите убеждения, превръщаха надеждите си в реалност и не преставаха да търсят себе си сред другите. Да се открояват и да се развиват. Срещахме те с хората, които не държат да са непременно на кориците на списанията, но пък правеха щастливи околните. Онези, които не насочваха прожекторите непрекъснато към себе си, но пък биваха огрени от усмивките на хората, които ги обичат. Не се състезаваха винаги за първото място, но пък всеки ден печелеха малките състезания срещу посредствеността, сивотата и клишетата. Това избрахме като наш път и през цялото време го следвахме. А постепенно и личностите, които се припознаха в нашите герои, ни намираха, срещахме се, говорихме и от това са раждаше нещо истинско. Ако и ти си един от тези хора, ако сме успели да направим така, че да се припознаеш в нечия история, значи аз съм щастлива, ние сме щастливи.

Коментари


Comments powered by Disqus

Очаквай следващия брой на списание За ХОРАТА на пазара на 21 юли 2012 година