Лица и събития

18 Януари 2012

Приказки от ежедневието на изтока

Филмови истории от Мароко, Иран, Тунис и Турция ще те топлят в идните студени дни благодарение на Цветята на Корана. Ето и най-горещото от програмата тази година в акомпанимент на думите на актрисата Фрейда Пинто.

Един от основните акценти в програмата на фестивала тази година е последният филм на номинирания за Оскар Джулиан Шнабел - Мирал. Режисьорът на Преди да падне нощта и Скафандърът и пеперудата представя историята на Хинд Хусейни, създала сиропиталище в Йерусалим през 1948 година. Сред децата в сиропиталището е и Мирал, чиято роля изпълненява индийската актриса Фрейда Пинто. Последната изгря неочаквано във филма Беднякът милионер на Дани Бойл, а вече е на път да утвърди като сериозно името си на голяма актриса след участието си в Мирал. Красивата актриса споделяотносно филма: „Още не мога да разбера всичко, което ми се случва. От обикновено индийско момиче изведнъж се събудих с особен статут. След участия в няколко касови филма имах усещането, че не стъпвам на земята. Работата ми за Мирал ме върна обратно в грубата, негримирана действителност. Благодарение на Джулиан Шнабел открих неподозирани сили в себе си, а и самата драматична история не ме оставяше спокойна нито за миг. Беше трудно, беше мъчително и много истинско.”

Но да се върнем на историята на филма: Мирал губи майка си при израело-палестинския конфликт. По-късно тя е назначена да преподава в бежански лагер, където се влюбва в Хани – политически активен младеж, който ще промени живота й. В ролята на Хинд Хусейни е звездата на близкоизточното кино Хиам Аббас. Тук са и не по-малко известните Уилям Дефо, Ванеса Редгрейв и Ясмин Ал-Масри.

Иранската комедия Моля, не ни безпокойте на Мохсен Абдулвахаб е носител на редица награди от престижни кинофоруми. Филмът преплита три истории, които се случват в сърцето на Техеран. В първата младо семейство има проблем и съпругата иска да сподели това, но мъжът й е твърдо против, защото се опасява, че ще загуби работата си. Единственото развлечение на възрастната двойка от втората история е телевизорът им, но един ден и той се поврежда. И тогава те са изправят пред дилемата дали да отворят вратата на техника, дошъл да поправи телевизора, или да не рискуват да допуснат непознат в дома си. В третата история портфейлът на млад духовник е откраднат и той е решен на всичко, за да си го вземе обратно от крадеца. По комичен начин Мохсен Абдулвахаб представя един проницателен поглед върху ежедневието на хората в Техеран.

Отличеният с наградата за най-добър филм на фестивала в Кайро В очакване на Пазолини ще разсмее и българските зрители. През 60-те години продавачът на сателитни чинии Тами е участвал като статист във филма на Пазолини Едип цар, заснет във филмото студио в град Уарзазате, Мароко. 40 години по-късно в студиото отново пристига италиански екип и Тами вдига целия град на крак, защото е убеден, че отново ще види своя приятел Пазолини. Докато местните очакват с трепет италианците, комичните ситуации се редуват една след друга.

Ако искаш да научиш още за филмите и програмата на фестивала Цветята на Корана, посети: www.pozorcompany.com

Коментари


Comments powered by Disqus